So today i
dah nak pecah kepala fikir menu telur,
Selalunya
telur separuh masak atau scramble egg lah.
Tapi kalau dah tiap pagi menu sama i
yang tengah masak pun rasa nak baling kuali.
So i’ve done some research gitu
kan bunyi macam projek nak buat reban ayam je, i google jela cara lain masak
telur selain half boiled, hard boiled and scramble.
Macam kesian pulak laki aku
makan menu sama je takut jugak sambil makan nanti cucuk mata sendiri dengan
garpu sebab tak sanggup tengok telur dah.
Here are
the tips and tricks for Bell Pepper Egg.
Nama nak
fancy je padahal nama melayu Telur Dalam Lada Berlubang.
1) Potong
bell pepper tebal sikit kalau telur besar.
2) Harus letak butter atau minyak dalam pepper ring, make sure dah panas baru masukkan telur.
If you don’t nanti telur tu meleleh atau bocor ke luar ring.
3) Fillings jangan banyak sangat nanti telur tak muat.
2) Harus letak butter atau minyak dalam pepper ring, make sure dah panas baru masukkan telur.
If you don’t nanti telur tu meleleh atau bocor ke luar ring.
3) Fillings jangan banyak sangat nanti telur tak muat.
Dalam gambar ni bell pepper dah siap potong ye kalau u pergi pasar mintak bell pepper camni makcik tu akan suruh u pergi tengok movie, takyah pergi dapur. |
BAHAN-BAHANNYA:
Basic:
2 biji Bell
pepper
3 biji
Telur
Butter/Olive
oil
Salt and
pepper
Fillings:
This is
actually optional kalau you suka kosong tak perlu letak.
Basically
you can put anything you want, ayam atau daging cincang pun sedap.
Sedikit bawang holland - diced
Zucchini
atau any of your favourite vegetable (optional)
Cheese
(optional)
Salt and
pepper
CARA-CARANYA:
Tumis fillings sampai naik bau, jangan feeling lebih sangat nanti hangus. |
Tabur
blackpepper atau chili flakes, garnish with coriander.
Siap dan
boleh makan dengan sosej, roti bakar or anything u like.
Rasa dia
sedap sebab bell pepper tu macam roasted and infused with egg.
Ini version scramble punya. |
No comments:
Post a Comment